PlayStation kapot? Zo kun je jouw gameconsole zelf repareren

Werkt jouw PlayStation niet meer? Een reparatie kun je soms zelf uitvoeren. Er zijn namelijk een aantal veelvoorkomende problemen bij een gameconsole. Zoals een kapotte disclade of problemen met de software. Deze tips kun je gebruiken als jouw console het niet meer doet.

Tips! Dit kun je proberen als jouw PlayStation niet goed werkt

1. Mijn PlayStation wil niet opstarten

Een PlayStation wil mogelijk niet meer opstarten als de gameconsole niet een werkend stopcontact is aangesloten. Het apparaat reageert niet of gaat niet meer aan. Koppel de stroomkabel los en verwijder stof en vuil. De Playstation heeft een systeem dat als deze uitstaat het een disc detecteert. Soms start de console dan op. Probeer deze methode niet als er al een schijf in zit. De PlayStation moet de schijf automatisch plaatsen.

Soms wordt dit probleem veroorzaakt door een corrupte database. Misschien veroorzaakt door een corrupte systeem update. Bouw de database van de Playstation opnieuw op.

Sluit de controller via USB aan op de console. Druk op de aan/uit-knop van de controller totdat je een tweede pieptoon hoort. Het apparaat start nu in de veilige modus op. Selecteer Rebuild Database in het menu van de veilige modus en wacht tot het proces is voltooid.

2. Mijn PlayStation werpt mijn game discs uit

De console kan willekeurig discs uitwerpen bij het plaatsen. Bekraste of vuile schijven of een verouderde versie van het besturingssysteem zijn hier vaak de oorzaak van. De PlayStation kun je dan misschien op de volgende manieren repareren:

  • Zet de console uit en haal de stekker uit het stopcontact
  • Maak de schijf schoon met alcohol om vet en vuil te verwijderen
  • Controleer het oppervlak van de schijf op grote krassen. Als je krassen vindt is het niet verstandig om deze schijf nogmaals te gebruiken.
  • Sluit de console weer aan en start de PlayStation opnieuw op

3. Mijn PlayStation geeft lees of schrijffouten

Als je herhaaldelijk lees- of schrijffouten krijgt dan kan dat te maken hebben met corrupte spelgegevens. Een veel voorkomende oorzaak hiervan is een stroomstoot op de console. Daardoor raken de gegevens beschadigd tijdens een installatie of een update. Dit kan ook worden veroorzaakt als een update of installatie wordt onderbroken. Installeer het spel opnieuw om het probleem op te kunnen lossen.

4. Mijn PlayStation wordt warm en geeft schijffouten

Defecte harde schijven geven waarschuwingssignalen af voordat ze het helemaal begeven. Zo herken je een harde schijf die mogelijk kapot gaat en vervangen moet worden:

  • Warmteontwikkeling door de harde schijf
  • Veel lees- en schrijffouten
  • De console loopt vast of het systeem crasht
  • Bestanden en mappen kunnen niet correct geopend worden

In de laatste 3 gevallen kun je een CHKDSK check en een scan uitvoeren. Als er sprake is van warmteontwikkeling op de schijf, heeft jouw PlayStation een vakkundige reparatie nodig.

5. Mijn PlayStation is traag

Een trage PlayStation is ontzettend vervelend. Dit probleem kan komen door een volle of slecht geplaatste harde schijf. Daarnaast kunnen ook andere oorzaken zoals firmware bugs, trage internetverbinding of een slechte ventilatie voor een trage PlayStation zorgen.

Verwijder oude of ongebruikte software. Eventueel kun je ook een externe harde schijf aanschaffen. Controleer de ventilatie van de PlayStation. Optimaliseer eventueel je internetverbinding en werk de firmware bij om de prestaties van de console te verbeteren.

Hoe kan ik problemen met mijn PlayStation voorkomen?

1. PlayStation games en besturingssysteem updaten

Een oude versie van het besturingssysteem en ongepatchte games kunnen de console vertragen. Daardoor neemt de kans op oververhitting en defecten snel toe. Ga naar de instellingen van de console en selecteer de optie systeemsoftware update. Installeer de beschikbare updates zo snel mogelijk. Selecteer vervolgens ook de games die je wilt updaten en klik op updaten en installeren.

2. Voldoende ventilatie is belangrijk

Een PlayStation heeft een constante en goede luchtstroom nodig om te kunnen ventileren. Plaats ze daarom niet tegen een muur. Natuurlijk heeft de console ingebouwde ventilatoren, maar ook voldoende ruimte rond het apparaat is belangrijk.

3. PlayStation schoonhouden

De meest voorkomende reden voor oververhitting is stofophoping in het apparaat zelf. Controleer dit af en toe. Haal de stekker uit het stopcontact en gebruik lucht om alle ventilatieopeningen schoon te maken. Vergeet ook niet de USB poorten schoon.

PlayStation reparatie nodig in Leiden?

Sommige PlayStation defecten kun je niet zelf repareren. Gelukkig kun je daarvoor gebruik maken van de specialisten van PC Checkpunt. Wij repareren jouw PlayStation snel, voordelig en professioneel. Uiteraard mét garantie op de reparatie. Naast PlayStation zijn wij ook gespecialiseerd in XBox reparatie.